Aktiv investor og utviklingspartner
FSE er en aktiv investor og utviklingspartner for selskapene i vår portefølje. Dette betyr at vi bidrar med både kapital, nettverk og kompetanse.
Hvert av selskapene jobber med en dedikert forretningsutvikler som følger selskapet over tid. Forretningsutvikleren jobber sammen med selskapene ut fra en felles plan med tydelige milepæler og klare sosiale ambisjoner. Sammen kartlegger de hvilke områder som bør styrkes ved hjelp av vårt metodeverk, FSE Radar. FSE-teamet har spisskompetanse på flere områder som økonomistyring, impact management og corporate governance, og bidrar med mange timer hvert år med sparring, workshops og arbeidsmøter med selskapene. I tillegg bidrar forretningsutvikleren med å koble selskapet med andre ressurser i vårt nettverk innenfor områder som salg, kommunikasjon, IKT, juss og HR/rekruttering.
Tilskudd og egenkapitalinvesteringer
Vi skiller mellom investeringer som tilskudd og egenkapitalinvesteringer. Investeringer som tilskudd innebærer at entreprenøren får et kapitaltilskudd uten at vi tar eierandel i selskapet. Utbetaling av tilskuddet er betinget av at avtalte milepæler knyttet til sosiale og økonomiske mål oppnås. Egenkapitalinvesteringer innebærer at vi får en eierandel i selskapet. For begge typer investeringer er vi en aktiv investor og utviklingspartner, men for sistnevnte avtales ikke milepæler og det inngås naturlig nok ikke en tidsbestemt avtale.
Trinnvis tilnærming
For våre tilskuddsinvesteringer har vi en trinnvis tilnærming, hvor den første investeringsfasen er grunntrinn. I grunntrinn blir vi og selskapet bedre kjent med hverandre. Vi ser på mulighetene for å styrke organisasjonen, jobbe med forretningsmodell og økonomistyring, samt etablere en sosial målemodell. Selskapene som kvalifiserer til videre samarbeid, går videre fra grunntrinn til portefølje. I portefølje tilbys selskapene støtte i tre år for å nå et avtalt mål. Avtalen kan forlenges, avhengig av behov og planlagt utviklingsløp.
Løpende vurdering
En viktig del av arbeidet vårt er å vurdere hvilke selskaper vi ønsker å investere i – og om vi skal investere som tilskudd eller egenkapital. Vi er i løpende dialog med flere sosiale entreprenører for å vurdere om de samsvarer med våre investeringskriterier. Vi gjør blant annet vurderinger av markedspotensial og hvorvidt selskapene vil være en god match med kompetansen og den øvrige porteføljen vår. Vi opplever stort positiv tilfang av spennende sosiale entreprenører, men det er kun et fåtall av disse vi har mulighet til å inngå et konkret samarbeid med. For selskaper vi har tro på men som av ulike grunner er mindre aktuelle for oss, forsøker vi å bistå med råd om eventuelle andre miljøer som kan bidra til disse selskapenes vekst og utvikling.
Vår portefølje i 2018
I 2018 styrket vi porteføljen med flere nye innovative selskaper. Vi foretok også vår første fondsinvestering med Den Sociale Kapitalfond Invest i Danmark. Ved utgangen av året var porteføljen delt ca 50/50 mellom egenkapitalinvesteringer og tilskudd.
Vi endte året med ett selskap på grunntrinn og 10 selskaper i porteføljen. POPrommet kom inn på Grunntrinn og porteføljen ble utvidet med Generasjon M, Auticon, No Isolation og Motitech. Generasjon M tok steget opp fra grunntrinn til portefølje mens Auticon, No Isolation og Motitech tok steget rett inn i porteføljen gjennom egenkapitalinvesteringer.
Ferd Sosiale Entreprenører består av et team på seks personer der primært fire jobber som forretningsutviklere og utviklingspartnere med selskapene. Vi ønsker å ha en portefølje på i overkant av 10 selskaper. Dette antallet er forenlig med at vi klarer å levere høy grad av profesjonalitet og grundighet både i arbeidet med å vurdere selskaper og i rollen som dedikert utviklingspartner.
Modning av feltet
I tillegg til å gjøre investeringer i sosiale entreprenører har Ferd Sosiale Entreprenører over flere år jobbet aktivt med å legge til rette for at så mange sosiale entreprenører som mulig skal lykkes. Vi har jobbet for å påvirke rammesettere og beslutningstakere, og utarbeidet konkrete hjelpemidler for både offentlig sektor og sosiale entreprenører. Også i disse prosjektene investerer vi betydelig med både kapital og kompetanse. Her er en oversikt over noen av prosjektene FSE har gjennomført i 2018:
- Gjennomføring av første runde av akseleratorprogrammet Social Startup
- Etablering av samarbeidsprosjektet Økosystem for sosialt entreprenørskap som skal effektivisere kontakten mellom selskaper og støttespillere
- Gjennomføring av første av i alt fem regionale møteplasser for offentlig sektor, sosiale entreprenører og ideelle aktører
- Lansering av juridisk veileder for offentlig sektors kjøp av tjenester fra sosiale entreprenører
- Kåringen av Assistert Selvhjelp til Årets Sosiale Entreprenør 2018
- Lansering av Resultatrapport 2017 i TedX-format
- Feiring av sosiale entreprenører og samfunnsinnovasjon på SosEntFesten